Wonen

Wat er komt kijken bij het afsluiten van een hypotheek

Vind je het tijd om een huis te kopen, dan wil je natuurlijk wel weten wat je maximaal kunt lenen. Dat is een belangrijke vraag voor iedereen die besluit een huis te kopen. Er zijn genoeg online tools die je daarbij kunnen helpen en uiteraard behoort een afspraak maken met een hypotheekadviseur ook tot de mogelijkheden. In dit artikel antwoord op de vraag hoeveel je kunt lenen voor het afsluiten van een hypotheek.

 

Wat kan je (maximaal) lenen voor een hypotheek?

Hoeveel kan ik lenen? Een vraag die vaak wordt gesteld. Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten doe je dat voor een langere periode, meestal dertig jaar. Van belang als koper van een huis is dat je de maandelijkse hypotheeklasten kunt betalen en daar niet achter op gaat lopen. Daarom is het van tevoren belangrijk om inzicht te krijgen in hoeveel je kunt betalen per maand. Zoals in de inleiding vermeld zijn er diverse online tools te vinden op internet om daar achter te komen. Deze online tools gaan uit van je leeftijd, het inkomen en je relatiestatus. Dat is niet alles waar deze online tools je maximaal te besteden bedrag op baseren. Ook externe factoren zijn van belang zoals het hypotheekrentepercentage. Als de rente laag ligt, kun je besluiten om een hogere hypotheek af te sluiten. Besluit je om maximaal te lenen, dan gaat er maar een klein deel van jouw inkomen naar de rente.

 

Andere externe factoren van belang voor jouw hypotheek

Een ander belangrijke externe factor is de hypotheekrenteaftrek. Door deze fiscaal voordelige regeling vallen je maandlasten lager uit. Het mooie van Nederland ten opzichte van andere landen is dat je hier veel meer kunt lenen door het hoge percentage van deze regeling. Alhoewel de hypotheekrenteaftrek wel met het jaar wordt verlaagd door de overheid, waardoor het minder interessant wordt en een steeds minder positieve invloed heeft op je maandlasten.

 

Welke factor is het meest leidend bij een hypotheek afsluiten?

Factoren zoals hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek zijn erg interessant voor lage maandlasten en om hogere hypotheek te krijgen. Maar banken kijken toch het meest naar het inkomen. Hoeveel je per maand verdient, is belangrijk, maar ook op welke manier je geld verdient, wordt als belangrijk beschouwd. Het is een groot verschil of je nu een flexwerker, een werknemer in vaste dienst bent of een zelfstandige zonder personeel. Het heeft allemaal te maken met de stabiliteit van jouw inkomen. Verdien je al jaren een goed en regelmatig salaris dan zullen banken sneller instemmen met een hogere hypotheek.

Laat een antwoord achter