Een multifocale bril, waarom jij deze wel of niet moet kiezen!
Met een multifocale bril kan je zowel van dichtbij als veraf scherp blijven zien. Hierdoor hoef je niet meer continue van bril te verwisselen en heb je dus niet meerdere brillen nodig. In deze blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van multifocale glazen. Zo kan jij voor jezelf goed afwegen of je een normale bril gaat pakken of een bril met multifocale glazen!
Wat zijn multifocale glazen?
Had je vroeger problemen met voorwerpen van zowel dichtbij als ver scherp te zien? Dan moest je voortdurend twee brillen meesleuren. Een multifocale bril laat je echter toe om altijd scherp te blijven zien.
Zo zijn multifocale glazen opgebouwd met een scherpte die van boven naar beneden geleidelijk toeneemt. De sterkte bovenaan het glas is minimaal en laat je voorwerpen in de verte scherp zien. De sterkte aan de onderzijde is daarentegen maximaal en dient voor dichtbij, bijvoorbeeld om te lezen.
De voorloper van de multifocale bril heet bifocale bril. Deze bril heeft ook een leessegment, maar je ziet duidelijk de afscheiding. Dragers van deze bril storen zich daarom vaak aan de abrupte overgang tussen het gedeelte voor veraf en het leesgedeelte.
Voordelen
Zoals eerder vernoemd, hoef je nooit meer continue een leesbril met je mee te dragen. Een multifocale bril moet je immers niet wisselen. Deze bril laat je probleemloos in de verte zien of lezen.
Verder heeft een multifocale bril een geleidelijke overgang tussen het gedeelte voor veraf en dichtbij. Hierdoor heb je geen last van beeldsprongen. Bovendien vinden vele dragers de multifocale bril daarom mooier.
Een multifocale bril heeft ook een tussengebied, namelijk in het midden van de glazen. Deze zone staat bekend als de ‘progressieve zone’. Hier kan je middellange afstanden scherp mee zien, zoals beeldschermen, mededelingsborden, enzovoort.
Eventuele nadelen
Soms hebben mensen problemen met te wennen aan een multifocale bril. Het kan immers enkele dagen duren om de bril gewoon te worden, wat mogelijk gepaard kan gaan met een lichte vorm van duizeligheid. Ook je gevoel voor diepte en afstand kan tijdelijk beïnvloed worden.
Ook zijn de zogenaamde perifere gebieden van een multifocale bril soms hinderlijk. Het zijn de gebieden aan de rand van de bril die een minder scherp zicht bieden. Hierdoor bewegen dragers bij het lezen of werken aan een beeldscherm vaak heen- en weer met hun hoofd.
Hou er bovendien rekening mee dat multifocale glazen doorgaans duurder zijn dan enkelvoudige of bifocale glazen. De prijzen kunnen uiteraard variëren per merk, maar ook naar gelang kwaliteit.