Lifestyle

De nieuwste gezondheidstrend: ijsbaden

IJsbaden zijn een favoriet voor atleten die willen herstellen van hun inspannende trainingen. IJsbaden zijn zelfs zo populair dat de voordelen van het nemen van een ijsbad en de gezondheidsrisico's nauwkeurig zijn onderzocht. IJsbaden zijn populair omdat ze veel voordelen voor de gezondheid kunnen bieden. Ze helpen bij gewichtsverlies, spierherstel en stressvermindering. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij deze trend en dompelen zichzelf onder in ijskoud water. Je hebt het vast al wel voorbij zien komen op social media, of vrienden erover horen praten. Ben je benieuwd naar de voordelen? Lees dan verder.

De gezondheidsvoordelen

IJsbaden worden al jaren gebruikt, maar pas onlangs is de wetenschap erachter ontdekt. Het is gebleken dat ze ontstekingen verminderen en het herstel van trainingen verbeteren, waardoor je sneller weer op je best bent. Het heeft invloed op je cortisol niveau, waardoor het je kan helpen ontspannen en ontstressen. Daarnaast voelen de meeste mensen zich mentaal een stuk opgewekter na het nemen van een ijsbad. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat onderdompeling in koud water het glucosemetabolisme bij type 2-diabetespatiënten kan verbeteren. Dit is de eerste studie in zijn soort die bij mensen is uitgevoerd, maar het is zeer interessant en veelbelovend nieuws voor degenen die aan deze chronische ziekte lijden.

Zo werkt het

Een ijsbad kun je zelf thuis maken als je een bad hebt, door deze te vullen met koud water en vervolgens wat zakken met ijsblokken erin leeg te gooien. Ja, die ijsblokjes zijn zeer belangrijk, want je zult het gewenste effect helaas niet verkrijgen door het bad enkel met koud water te vullen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om van tevoren wat ademhalingsoefeningen te doen om je lichaam voor te bereiden en de circulatie te promoten. Dit is een techniek ontwikkelt door ademcoach Wim Hof. Online kun je genoeg filmpjes vinden zodat je deze met de juiste begeleiding kunt doen. Natuurlijk kun je de ademhalingsoefeningen ook achterwege laten, je moed bij elkaar schrapen en gewoon in het bad stappen. Vervolgens kun je zo'n 15 tot maximaal 20 minuten blijven zitten en proberen te ontspannen. Let erop dat je geen pijn voelt, dat is namelijk niet de bedoeling.

Heb je thuis geen bad? Dan kun je ook een speciale icetub kopen. Een waardevolle investering als je van plan bent om ijsbaden onderdeel van je dagelijkse gezondheidsroutine te maken.

Liever een hot tub

Ben je niet zo'n liefhebber van kou, en vind je het idee van ontspannen in ijswater veel te ver gezocht? Dan kun je natuurlijk ook voor het andere uiterste kiezen en jezelf trakteren op een heerlijke hot tub ontspanningssessie. Dat biedt zo weer zijn eigen mooie gezondheidsvoordelen!

Laat een antwoord achter