Lifestyle

Laten we het eens hebben over wijn

Voor wijnliefhebbers valt er altijd wel iets nieuws te leren over de wereld van de wijn. Of het nu gaat om het verkennen van verschillende regio's, druivenrassen of wijnbouwtechnieken, er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken. In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van de wijn en onderzoeken we enkele minder bekende feiten die zelfs de meest deskundige wijnkenners misschien niet kennen.

Terroir

Laten we het eerst hebben over terroir, een term die in de wijnindustrie vaak wordt gebruikt. Terroir verwijst naar de natuurlijke omgeving waarin de druiven worden verbouwd, met inbegrip van de bodem, het klimaat en de topografie. De unieke combinatie van deze factoren kan de smaak en kwaliteit van de wijn aanzienlijk beïnvloeden. Zo kan een wijngaard in een koeler klimaat wijnen voortbrengen met een hogere zuurgraad en een delicatere smaak, terwijl een wijngaard in een warmer klimaat wijnen kan voortbrengen met een vollere smaak en meer alcohol.

Het juiste glas

Wijnglazen zijn ontworpen om de aroma's en smaken van de wijn te versterken. Zo kan een breder komvormig glas helpen de aroma's van een rode wijn vrij te maken, terwijl een smaller, fluitvormig glas de bubbels in een mousserende wijn kan versterken. De vorm van de rand kan ook van invloed zijn op de manier waarop de wijn wordt geproefd. Een bredere rand zorgt voor meer lucht in het glas, waardoor de aroma's van de wijn vrijkomen.

Tijd = niet altijd geld

Een ander minder bekend feit over wijn is dat niet alle wijnen beter worden naarmate ze ouder worden. Terwijl veroudering gunstig kan zijn voor sommige wijnen, zoals volle rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, kan het voor andere juist schadelijk zijn. Lichtere wijnen, zoals Pinot Noir en Sauvignon Blanc, kunnen het beste binnen een paar jaar na hun oogstdatum worden gedronken. Het is dan ook verstandig om de wijn te bewaren in een wijnkoelkast. Door rijping kunnen deze wijnen hun frisheid en fruitigheid verliezen.

Natuurlijke wijn

Laten we het tot slot hebben over natuurlijke wijn, een trend die de laatste jaren aan populariteit wint. Natuurlijke wijn wordt gemaakt met minimale interventie, met als doel een wijn te maken die het terroir en de natuurlijke smaken van de druiven weerspiegelt. Dit betekent dat natuurlijke wijn vaak wordt gemaakt zonder het gebruik van chemicaliën, additieven of synthetische gist. Hoewel natuurlijke wijn polariserend kan zijn, waarbij sommige wijnliefhebbers het omarmen en anderen het afwijzen, is het een fascinerend en evoluerend aspect van de wijnindustrie.

Heeft u ook zo’n trek gekregen in een goede fles wijn? Op XXLhoreca kunt u de beste wijnkoelkasten vinden die aan uw wensen voldoen.

Laat een antwoord achter