Land- en Watermanagement aan de Hogeschool Van Hall Larenstein

Daan van Keulen

Van jongs af aan heb ik al een enorme passie gehad voor water. Als kind was ik vrijwel ieder schoolvrij moment aan de waterkant te vinden. Voornamelijk om gezamenlijk met vrienden te gaan vissen. Tegenwoordig ben ik vaker óp het water te vinden en probeer ik zo vaak als mogelijk te gaan kitesurfen.

Na mijn eindexamen havo ben ik begonnen met de studie marketingcommunicatie. Al snel kwam ik erachter dat ik hier niet op mijn plek zat. Ik miste avontuur en het buiten zijn, daarnaast wilde ik liever een technischere opleiding volgen. Dus na een jaar studeren en met mijn eerste propedeusediploma op zak besloot ik het roer om te gooien. Met mijn passie voor water in het achterhoofd heb ik toen gekozen voor de opleiding Land- en Watermanagement aan de Hogeschool Van Hall Larenstein.

Op Van Hall Larenstein word je opgeleid tot waterbeheerder. Het mooie van deze opleiding is de directe connectie met je eigen omgeving. Ondanks dat ik het merendeel van de tijd achter de computer zit, blijft het belangrijk om als waterbeheerder het veld in te gaan.

De studie Land- en Watermanagement aan de Hogeschool van Hall Larenstein  heeft drie verschillende afstudeerrichtingen namelijk “hydrologie”, “grond, weg en waterbouw” en “planologie en water”. Zelf zit ik nu in het  derde jaar en volg de afstudeerrichting hydrologie. De keuze voor deze afstudeerrichting was voor mij een makkelijke keuze. In de eerste twee jaar van de opleiding krijg je een hoop theorie lessen, maar je gaat ook gezamenlijk projecten maken. Door deze combinatie van eerst theorie en vervolgens toepassen weet iedereen vaak al snel welke richting het best bij hen past. Zelf wil ik graag processen door en door begrijpen en weten hoe ik deze kan beïnvloeden om deze kennis vervolgens te verwerken in modellen. Daarom was de major hydrologie voor mij een voor de hand liggende keuze, aangezien dit de meest technische afstudeer richting. In deze richting krijg je lessen over stochastische hydrologie en hydrologische modellen en ga je zelf aan de slag met modellen.

Daarnaast ga je voor je afstudeerrichting een (tweede) stage lopen en uiteindelijk een afstudeer project voltooien. Voor mijn tweede stage zit ik zelf nu in Portugal en werk ik op de universiteit van Aveiro aan een onderzoek naar erosie na bosbranden. Voor mijn afstudeer opdracht hoop ik wederom in het buitenland te kunnen voltooien. Meestal is een buitenstage makkelijk te regelen doordat Larenstein goede contacten heeft met buitenlandse Universiteiten en bedrijven actief in het buitenland.

Larenstein is een relatief kleine hogeschool en ligt op de grens van Velp en Arnhem. Je hoeft hier dan ook geen een uitbundig studentenleven verwachten met grote studenten verenigen, sport faciliteiten voor studenten en veel studenten cafés.  Maar omdat de opleidingen die hier gegeven worden alleen op Larenstein gevolgd kunnen worden, komen de meeste studenten uit alle windstreken van het land. Bijna alle studenten wonen dan ook op kamers in de beurt van de Hogeschool, dit brengt natuurlijk een hoop gezelligheid met zich mee.

Omdat Larenstein een kleine school is ken je iedereen en heb je goed contact met de docenten. Het contact met leraren gaat hier vaak in een informele vorm. Je kan altijd bij de docenten binnen stappen als je een vraag hebt of hulp nodig hebt met een project. Daarnaast ga je op Larenstein vaak het veld in wat niet alleen heel leerzaam is maar ook heel gezellig. Tijdens deze veld bezoekjes leer je medestudenten goed kennen!