Waterbouwkunde aan de TU Delft

Hilde Koopmans

Op het moment zit ik midden in mijn master Waterbouwkunde van de faculteit Civiele Techniek aan de Technische Universiteit Delft. Ik ben begonnen met een bachelor Werktuigbouwkunde, welke ik met succes heb behaald, maar de praktische kant van Civiele Techniek heeft me doen besluiten om daar een master opleiding te volgen. Dit was een erg goede beslissing! Ik studeer met plezier en daarnaast worden er veel excursies en uitjes georganiseerd waardoor je de theorie ook in werkelijkheid toegepast ziet worden. Daarnaast staat Nederland bekend om zijn kennis wat water betreft, waardoor ik ook nog eens college krijg van wereldwijd bekende professionals!

Alle verschillende onderwerpen (de kust, rivieren, havens enz) vind ik interessant, waardoor ik probeer zo veel mogelijk van alle kanten iets mee te krijgen. Dit jaar staat in het teken van college volgen, opdrachten en tentamens maken, maar volgend jaar ziet er heel anders uit! De master waterbouwkunde geeft je namelijk de mogelijkheid om in je 2e jaar een internationaal project op te pakken, een stage te lopen (welke in het buitenland zou kunnen, maar ook in Nederland) of extra vakken te volgen. Ik heb besloten vakken te volgen aan de universiteit in Vancouver, Canada! Vanaf september zal ik daar dus een aantal maanden gaan wonen, waar ik erg veel zin in heb! Als ik terug kom, staat er hopelijk een buitenlands project op me te wachten wat ik met 4 studievrienden aan ga pakken. Het is daarom een heel veelzijdige master met heel veel vrijheid en mogelijkheden.

Ik kom oorspronkelijk uit Friesland, waardoor studeren in Delft meteen betekende dat ik op kamers ging. Ik verhuisde naar een studenten woning aan een van de grachten in het centrum van Delft. Daar woonden we met 5 meisjes en 7 jongens van dezelfde studenten vereniging en heb ik 5 fantastische jaren beleefd. Een paar maanden geleden heb ik besloten naar Den Haag te verhuizen met 5 andere meiden en reis ik een paar keer per week op en neer. Ik was altijd zeer actief bij mijn studenten vereniging en heb een aantal keren mijn studie op pauze gezet om daar evenementen te organiseren, wat gelukkig door de TU Delft gesteund wordt. Ook heb ik verschillende baantjes gehad naast mijn studie, zowel bij de TU delft als bij technische bedrijven. Ik heb het altijd een uitdaging gevonden om alles goed te combineren en hoge cijfers te halen, wat altijd ook goed gelukt is!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anke Wetser

Ik ben Anke, 21 jaar en studeer waterbouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft en de Nationale Universiteit van Singapore. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden wanneer je kiest voor een studie in de watersector. Mijn studie heeft mij al meerdere malen aan de andere kant van de oceaan gebracht: Toronto, Singapore en mijn volgende avontuur is in Colombia. Ben je benieuwd hoe ik tot deze studiekeuze ben gekomen? Lees dan even verder...

Mijn interesse voor water was op jonge leeftijd al gewekt. In groep 6 gaf ik een succesvolle spreekbeurt over water, waar ik vertelde dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt. Hoe kan het dat Nederland niet overstroomt? Hoe houden dijken al dat water tegen?

Op de middelbare school was ik goed in exacte vakken en vond ik het leuk om creatief bezig te zijn. Ik koos voor de studie Civiele Techniek aan de TU Delft. Mijn creativiteit kon ik kwijt in het bedenken van multifunctionele, duurzame en innovatieve oplossingen voor civieltechnische vraagstukken. Zo was het onderwerp van mijn bacheloreindwerk de Box Barrier, wat een soort vervanging is van de zandzak. Ik vind het erg interessant om aan een oplossing te werken die kan zorgen dat men droge voeten houdt in het geval van een overstromingsramp. Ook vind ik het vak Vloeistofmechanica interessant, dat gaat over stroming in rivieren en buizen. Denk bijvoorbeeld aan hoe water stroomt rondom een brugpijler of hoe energie kan worden opgewekt door middel van een kunstmatige dam.

In het laatste jaar van mijn bachelor wilde ik graag een nieuwe uitdaging aangaan. Ik heb vier maanden gestudeerd aan de Universiteit van Toronto, een ervaring om aan iedereen aan te raden! Afgelopen september ben ik begonnen aan een Double Degree master Hydraulic Engineering & Water Resource Management, waardoor ik een half jaar in Singapore heb gestudeerd. Ik heb daar onder andere geleerd om stroming van water in de zee in kaart te brengen. Hiermee kan bijvoorbeeld worden onderzocht of warm water dat een fabriek loost in zee, reikt tot aan een verderop gelegen koraalrif. Met mijn waterbouwkundige kennis kan ik havens, dijken en waterkrachtcentrales ontwerpen, maar ook de natuur beschermen tegen menselijke invloeden. Genoeg mogelijkheden dus om een interessante en uitdagende baan te vinden in de toekomst.

Het studentenleven als Waterbouwkundige bevalt mij erg goed. Ik ben nu vierdejaars student in Delft (eerstejaars masterstudent). Toen ik begon aan deze studie ben ik meteen in Delft gaan wonen. Ik woon in een studentenhuis met 3 andere meiden dichtbij het station. Fietsen naar de universiteit duurt 10 minuten en in 5 minuten ben ik in het centrum van Delft. Ik raad iedereen aan om in de stad van zijn of haar studie te gaan wonen. Uiteindelijk verplaatst je leven zich toch naar je studentenstad, aangezien je hier naar verwachting minstens 5 jaar zal studeren. Tevens is de reistijd naar mijn ouders woonplaats 2 uur en dit vind ik te lang om elke dag te reizen.

De studie voldoet volledig aan mijn verwachtingen. Voor het grootste deel heb ik vakken waarvoor ik colleges volg en zelf studeer. Daarnaast heb ik vaak een groepsproject lopen wat zorgt voor een goede afwisseling tussen zelfstudie en groepswerk.

Waterbouwkunde is geen makkelijke studie, dus het is hard werken om alle tentamens te halen met goede cijfers. De studiedruk hangt ook af van je eigen doelen. Wil je hoge cijfers halen om bijvoorbeeld kans te maken op studiebeurzen of studeren in het buitenland, dan kost het studeren meer tijd. Ik stel hoge eisen aan mezelf, maar houd nog genoeg vrije tijd over om te sporten en met vrienden af te spreken. De vriendinnen en vrienden van mijn studie heb ik voornamelijk via de studievereniging ontmoet. Naast mijn sociale leven en studie houd ik te weinig tijd over om te kunnen werken. Dit komt ook omdat ik veel in het buitenland ben voor mijn studie.

In september maak ik nog een ‘uitstapje’ van twee maanden naar Colombia. Samen met 5 medestudenten ga ik een haven ontwerpen naast de belangrijkste rivier van Colombia, de Rio Magdalena. Ik kijk er naar uit om dit groepsproject te doen en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Wil je op de hoogte blijven van dit project en mijn ervaringen in Colombia? Neem een kijkje op onze website!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Martijn van Wijngaarden

Op de middelbare school maakte ik een profielwerkstuk over kademuren. Dit vond ik zo interessant dat ik later voor een studie in de waterbouw zou kiezen. Het was een onderwerp waar niet alleen rekenwerk bij kwam kijken, maar waarbij de uitvoering ook een rol speelt. Toen ik hier over nadacht, kwam ik erachter dat de waterbouw een creatief en innovatief vakgebied is. De keuze voor een studie Civiele Techniek aan de TU Delft was daarna snel gemaakt.

Na 3 jaar studeren in Delft was het mij ook duidelijk geworden dat de waterbouw zich lang niet alleen in Nederland afspeelt. Daarom heb ik de kans gegrepen om aan het begin van de masteropleiding een halfjaar in Singapore te studeren en tegelijk wat van de wereld te zien. Het feit dat ook de Nederlanders over de hele wereld opereren in de waterbouw is motiverend om te kiezen voor een studie in de waterrichting.

De watersector zorgt ervoor dat we veilig kunnen leven in deltagebieden en draagt daarmee bij aan een groot maatschappelijk belang, maar is ondanks dat in vele delen van de wereld nog onderontwikkeld. Dit daagt mij uit en biedt volop mogelijkheden om in Nederland en daarbuiten een bijdrage te leveren aan een groot actueel probleem.

Momenteel ben ik vijfdejaars student in de masteropleiding waterbouwkunde. De opleiding begint in de master steeds praktijkgerichter te worden, in tegenstelling tot de bachelor waar het vooral om de achterliggende theorie draaide. Als onderdeel van de master ga ik bijvoorbeeld een multidisciplinair project uitvoeren in Colombia, samen met 5 andere studenten van o.a. Watermanagement en Waterbouw. Het project betreft een studie naar de bevaarbaarheid van de Rio Magdalena, de grootste rivier van het land, waarbij het vooral draait om het toepassen van kennis die je bij de vakken geleerd hebt. Dit soort buitenlandse avonturen trekken mij enorm aan en dit maakt de waterbouw een internationaal georiënteerd vakgebied. Daarnaast leer je hierbij goed in teamverband samen te werken, iets wat bij veel projecten terugkomt, en dit maakt het werk in mijn ogen een stuk leuker!