Watermanagement aan de TU Delft

Eva Nieuwenhuis

Hallo! Ik ben Eva Nieuwenhuis, ik ben 24 jaar en ik zit net in het 2e jaar van mijn master Watermanagement aan de Technische Universiteit in Delft. Wat is dat precies? Dat is een studie die gaat over alles wat te maken heeft met het management van water. Zoals bijvoorbeeld de waterkwaliteit van het drinkwater en hoe je het water uit het riool schoonmaakt, maar ook hoe je zorgt dat het water niet (te vaak) op straat staat doordat het riool overbe

last is. Wat ik zelf heel interessant vind is het water in de stad; hoe hoog mag het water in de gracht staan om te voorkomen dat de straten vollopen als het flink regent? En ook vind ik het heel leuk om over de Nederlandse polders te leren. Zoals je misschien wel weet hebben we in Nederland polders waar we het waterniveau kunstmatig laag houden. We hebben dijken gebouwd rondom de polder en pompen gebouwd die continu water uit de polder omhoog pompen naar rivieren buiten de dijk. Hierdoor kunnen we zorgen dat de grond droog blijft en dat we 5 meter(!) lager kunnen wonen dan het niveau van de zee!

Ik studeer pas water sinds 1 jaar. Ik ben ooit begonnen met mijn bachelor Industrieel Ontwerpen, waarmee je ontwerper wordt van allerlei producten; van tandenborstels, keukenmachines tot auto’s. Ik vond het erg leuk, maar toen ik een vak gevolgd had over water was ik om en heb ik besloten te schakelen naar de master Watermanagement. Ik deed toen een onderzoek naar grondwater op Bonaire, waar ik ook een maand heen mocht om onderzoek te doen. Dat was geweldig! Water is van groot belang voor iedereen ter wereld: zonder water kan niemand leven. Toen was ik overtuigd dat ik Watermanagement wilde studeren. Er zijn nog zoveel onontdekte kansen binnen de waterwereld en het lijkt me geweldig om een rol te kunnen spelen in het ontdekken van die kansen. Ik moest wel wat extra wiskunde vakken doen om over te kunnen stappen naar Watermanagement, maar dat vond ik een leuke uitdaging en zeker niet vervelend. Natuurlijk zijn de watervakken wel interessanter, zoals het vak ‘stedelijk waterbeheer’ over water in de stad, ‘polders en hoogwater beheersing’ over hoe polders gebouwd worden en ‘stedelijke drainering’ over het bouwen en het onderhouden van riolen. Ik heb nu helaas bijna al mijn vakken over water afgerond, maar dat betekent ook dat ik nu veel weet over water. Nu wil ik graag nog andere dingen leren over, die ik ook nodig heb als ik later in een groot (water) bedrijf ga werken.

Daarom heb ik besloten om een jaar in het buitenland te studeren en wonen. Ik studeer nu een half jaar in Zweden om meer te leren over management. Dit doe ik extra naast mijn gewone studie. Als ik later in een groot internationaal waterbedrijf werk, wil ik graag ook weten hoe dat gaat. Nederland is een waterland en wij zijn de wereld experts als het gaat over water. Als een ander land vragen heeft over water, vragen ze vaak Nederland om hulp. Er is dus een grote kans dat ik later als ‘waterexpert’ ook in het buitenland zal werken. Ik doe nu vooral vakken over werken in een internationale omgeving. We doen veel opdrachten samen in een groep, zodat je ook veel leert over hoe je kunt werken met anderen. Het is erg leuk en ook anders dan in Delft, want nu leer ik ook veel over andere culturen, hoe het is om met mensen uit andere landen samenwerken en over hoe ze op een Zweedse universiteit studeren aanpakken. 

Na de zomer ga ik beginnen met mijn stage in Zwitserland bij het bedrijf Geberit. Dit is een groot internationaal bedrijf wat zich vooral richt op de aansluiting vanaf de knop waarmee je de wc doortrekt tot aan het riool, maar ze doen ook andere dingen. Ik ga hier een opdracht doen over de mogelijkheden om regenwater op te vangen en het daarna op een slimme manier opnieuw te gebruiken. Natuurlijk zal ik ook hier veel leren over werken  in een groot internationaal bedrijf.

Na alle internationale avonturen zal ik beginnen met afstuderen, dat is de laatste opdracht voor mijn studie. Het lijkt me leuk om dan weer in Nederland met mijn huisgenoten te wonen, dichtbij mijn vrienden en familie, te hockeyen in Delft met mijn teamgenoten en lekker op de fiets overal naartoe te kunnen. Ik woon vlakbij het centrum van Delft en in 5 minuten sta ik op de universiteit, het hockeyveld, het station of hartje Delft. Dat wordt ook weer een mooie tijd, maar nu eerst ga ik nog genieten van al mijn buitenlandse ervaringen en mijn leven hier in Zweden en Zwitserland!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evelien Martens

Hoi! Ik ben Evelien en ik studeer Watermanagement aan de Technische Universiteit in Delft. Dat is een master van de studie Civiele Techniek. Zoals de meeste technische studies bestaat Civiele Techniek uit een driejarige bachelor en een tweejarige master. In de bachelor krijg je basisvakken over wiskunde, mechanica, technisch tekenen en programmeren en over het hele vakgebied, dat heel breed is. Het gaat over constructies van gebouwen en waterwerken, over transport en planning, over bouwmaterialen, grondmechanica en water. In de master ga je je daarna specialiseren in één van de deelgebieden, voor mij is dat dus watermanagement. 

Toen ik begon met de bachelor Civiele Techniek kwam ik niet speciaal voor het onderdeel water. Ik had er niet veel over gehoord en wist niet zo goed wat je ermee zou kunnen doen. Vooral het berekenen van de constructies van gebouwen leek me toen juist leuk. Dat veranderde toen ik in mijn tweede jaar het vak Inleiding Watermanagement kreeg, waarin behandeld werd waar water vandaan komt, wat we ermee (kunnen) doen en wat er daarna mee gedaan moet worden voor het weer ergens geloosd kan worden. Toen dacht ik voor het eerst: Hee, water is leuk! Daarom heb ik, toen ik in mijn derde jaar een aantal keuzevakken kon doen, gekozen voor meer watervakken en heb ik voor het eindwerk van mijn bachelor bij een bedrijf onderzoek gedaan naar het produceren van biogas, een duurzame energiebron, uit afvalwater.

Binnen de master Watermanagement heb je verschillende hoofdrichtingen. Ik vind de richting Gezondheidstechniek het meest interessant. Deze richting gaat over drinkwater, riolering, afvalwater en water en gezondheid. Hoe krijgen we kwalitatief goed water bij mensen thuis en wat kunnen we er daarna nog mee doen? Ik vind het leuk om te ontdekken hoe negatieve punten omgezet kunnen worden in positieve punten. Bijvoorbeeld hoe slib van afvalwater, dat duur is om te verwerken, gebruikt kan worden als energiebron of hoe meststoffen uit urine gehaald kunnen worden. Aan de andere kant vind ik het interessant om te kijken hoe de distributie beter kan, hoe drinkwatergebruik verminderd kan worden en hoe water in huis hergebruikt of op kleine schaal behandeld kan worden. Niet alleen is dit te optimaliseren in Nederland, ook in het buitenland kan veel gedaan worden. Ik ben van plan om in de loop van mijn master ook zeker nog een project (of meerdere!) te gaan doen in het buitenland.

Het studeren aan de TU Delft betekent voor mij vaak hard werken, maar ik heb nooit het idee gehad dat het niet te doen is. Zeker in de master ben je bezig met een onderwerp waar je zelf voor hebt gekozen en wat je als het goed is dus ook leuk vindt! Daarnaast is Delft een leuke stad om in te wonen. Het is niet zo groot en er zijn heel veel studenten, waardoor je overal in maximaal een kwartiertje bent en de andere studenten overal tegenkomt. Er zijn veel studieverenigingen, studentenverenigingen en sportverenigingen die dingen organiseren zoals excursies, reizen, lezingen, feestjes en activiteiten. Ik ben zelf in mijn tweede studiejaar lid geworden van een studentenvereniging, waar ik ook sport in mijn vrije tijd. Daarnaast organiseer ik en doe ik mee aan activiteiten van het Dispuut Watermanagement, de studievereniging van de master. In de symposiumcommissie heb ik met vier anderen een dag vol lezingen van professionals uit de waterwereld en een netwerkactiviteit voor studenten en bedrijven georganiseerd. Er waren niet alleen studenten van de master Watermanagement, maar ook van andere studies van de TU Delft en uit Amsterdam, Utrecht en Wageningen. Nu zit ik in het bestuur en ben ik als commissaris onderwijs bezig met vak-evaluaties en contact met docenten.

Omdat de groep van Watermanagement relatief klein is, zijn professoren en studenten bij elkaar betrokken en doet eigenlijk iedereen wel iets bij de studievereniging. We hebben veel internationale studenten, wat denk ik mede komt doordat Nederland als waterland goed bekend staat in het buitenland. Hierdoor leer je niet alleen watermanagement, maar ook veel verschillende mensen en culturen kennen. Dit maakt de studie extra leuk! 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Lotte de Vos

Hallo! Ik ben Lotte en studente Watermanagement aan de TU Delft. Ik ben nu tweedejaars in deze master, die ik heb gekozen als vervolg van mijn bachelor Civiele Techniek. Hoewel ik techniek altijd interessant heb gevonden, ben ik blij dat er bij Watermanagement ook meer aandacht gaat naar het sociale aspect. Dit moet ook, door de belangrijke rol die water inneemt in de maatschappij. Over de hele wereld zijn er voorbeelden te vinden waar er een tekort aan water is, of juist een overschot. In andere gebieden is niet de hoeveelheid maar juist de kwaliteit een groot probleem. En over de hele wereld gaan steeds meer mensen in steden wonen, waardoor er weer nieuwe eisen aan riolering- en afwateringssystemen worden gesteld.

Tot nu toe ben ik erg blij met mijn keuze voor deze richting. De master heeft een afwisselend programma, bestaande uit een paar groepsprojecten en verder individuele opdrachten en colleges. Je leert theorie maar krijgt ook de kans om zelf je handen vuil te maken, door bijvoorbeeld een week veldwerk in Luxemburg.

Je mag bij onze master ongeveer 4 maanden aan keuzeruimte invullen, waarin je bijvoorbeeld stage kunt lopen of vakken kunt volgen bij een andere opleiding. Ik heb er voor gekozen om samen met 4 andere studenten een kwartaal naar Jakarta te gaan. Hier hebben we onderzoek gedaan naar de drinkwaterkwaliteit en het distributienetwerk. In Jakarta gaat namelijk ruim 1/3 van het drinkwater verloren door lekkages in het netwerk. Behalve dat ik inhoudelijk veel heb geleerd, is het natuurlijk vooral ontzettend leerzaam en leuk om in een andere cultuur te werken.  Hoewel dit project ging over drinkwater, ben ik zelf van plan meer richting Water Resources te gaan voor mijn afstuderen. Deze richting houdt zich meer bezig met de analyse van waterstromen en hoe deze beschikbaar te maken voor gebruik. Waarschijnlijk zal ik in deze richting afstuderen, wat bij ons ongeveer 7 maanden duurt. Ook hiervoor zijn de mogelijkheden groot; Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij een bedrijf af te studeren, of om (een deel van) het afstuderen in het buitenland te doen.

Wat betreft mijn leven naast mijn studie, is er genoeg te doen in Delft. Het is natuurlijk een studentenstad, wat een hele gezellige sfeer oplevert. Ook bij Watermanagement zelf is de sfeer heel goed, mede dankzij het feit dat het een relatief kleine groep is. Hierdoor kent iedereen elkaar, studenten en docenten. Ik ben altijd actief geweest in de organisatie van activiteiten, zowel in de bachelor als in de master. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met de organisatie van een studiereis voor de studenten Watermanagement. In de zomer vertrekken we voor 10 dagen naar Engeland. Eerder heeft de master al heel wat andere bestemmingen bezocht, zoals bijvoorbeeld Colombia en Mozambique.

Als je interesse hebt in deze opleiding, maar nog meer erover wilt weten, kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Janneke Moors

Sinds een maandje ben ik begonnen met afstuderen dus het einde begint in zicht te komen. Hierbij heb ik wel gemengde gevoelens. Natuurlijk lijkt het me leuk om klaar te zijn en echt aan de slag te gaan maar het studentenleven in Delft is me tot nu toe erg goed bevallen. Ik ben gelijk op kamers gegaan toen ik in Delft ging studeren en dat is voor iedereen een aanrader. In Delft zijn er veel leuke huizen waarbij er vaak samen gegeten en gezellig gedaan wordt.

In mijn eerste jaar ben ik begonnen met mijn bachelor Technische Bestuurskunde. Hierbij doe je veel projecten waarbij je bijvoorbeeld kijkt wat er allemaal komt kijken bij bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe spoortunnel. Hierbij gaat het niet alleen om de technische aspecten maar ook om management en verschillende belanghebbenden. Tijdens mijn bachelor eindproject ben ik in aanmerking gekomen met buitendijks wonen en de risicoperceptie van inwoners van Nederlands over overstromingen. Ik vond dit zo interessant dat ik besloten heb om de master Watermanagement te gaan doen.

Bij Watermanagement zijn er veel verschillende studenten die een andere vooropleiding hebben gehad. Bij projecten is dit erg interessant om te zien hoe hier mee om wordt gegaan. Er zijn veel verschillende vakken waarbij ik sommige vakken leuker vond dan andere. Ik vond het erg leuk om meer te leren over polders en overstromingen. Daarnaast ging er ook een hele nieuwe wereld voor me open, namelijk die van de ondergrond met riolen, grondwaterstromingen en drinkwaterleidingen. Omdat ik zelf iets minder wiskunde heb gehad tijdens mijn bachelor vond ik sommige vakken iets moeilijker, maar gelukkig is iedereen altijd bereid om je te helpen dus komt het helemaal goed. Daarnaast zijn de Watermanagement studenten een erg gezellige groep waarvoor ik nog een jaartje in het bestuur heb gezeten van de master studievereniging. Hierbij hebben we van alles georganiseerd, van lunchlezingen tot barbecues en van een zeilweekend tot onderwijsevalauties.

Een van mijn hobby’s is naar het buitenland gaan en dat is ook zeker gelukt tijdens mijn tijd in Delft. Van mijn minor in Stockholm, tot een vrijwilligersproject in Ghana en een project in Indonesie, ben ik zeker aan mijn trekken gekomen. Het project in Indonesie was met 4 andere studenten van Watermanagement. We hebben hierbij gekeken naar de drinkwaterketen van bron tot aan de kraan in Jakarta. Dit was super interessant in een stad waar overdag bijna meer mensen zijn dan in heel Nederland samen wonen. Ik heb hierbij specifiek naar het leiding netwerk gekeken en ik vond dit zo interessant dat ik hier verder mee ga bij mijn afstuderen. Ik wil het liefst hier alles zo goed mogelijk leren en vervolgens enkele projecten in het buitenland gaan doen.

Het afstuderen is een onderzoek dat je grotendeels alleen doet, maar het is zeker goed om het hier met mijn studiegenoten over te hebben. Je merkt toch dat iedereen er weer nieuwe ideeën over heeft en die kunnen je soms goed verder helpen. Voor de rest heb ik altijd met mensen samen gestudeerd. De sociale druk om te studeren is met vrienden toch een stuk hoger dan in je eentje.

Om alle leuke dingen in en buiten Delft te doen is helaas wel geld nodig. Ik heb altijd gewerkt naast mijn studie. Ik heb voor de universiteit gewerkt, voor het studenten uitzendbureau heb ik verschillende dingen gedaan en in de horeca van Delft heb ik ook verschillende keren gewerkt. Ik vond dit altijd prima te doen en vaak ook erg leuk en leerzaam. Mijn studie is erg leuk maar soms is het ook leuk om iets heel anders te doen en iets meer met je handen bezig te zijn.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sandra de Vries

Tijdens mijn bachelor Civiele Techniek kregen we onder andere het vak Hydrologie. Wat me erg beviel aan dit vak was dat ik bezig was natuurlijke processen te begrijpen, die ik in mijn dagelijkse leven terug zag komen.

Ik kom namelijk uit een familie waar iedereen bezig is met landbouw, biologie, natuurkunde of de zorg. Zij wonen in Groningen op het platteland, waardoor ik dus ook best ver zat met mijn studie in Delft. Mijn keuze voor Civiel zorgde ervoor dat ik juist iets ging doen met beton, gebouwen en weinig groen. Dat zat me altijd een beetje dwars. Via het vak Hydrologie en de master Water Management creëerde ik een combi, ik kon mijn roots rijmen met mijn interesse voor infrastructuur. 

Nu ben ik alweer anderhalf jaar bezig met mijn master. Ik heb nooit geweten wat ik precies wil worden, dat weet ik nog steeds niet. Gaandeweg maak ik keuzes gebaseerd op de gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in mijn laatste jaar. Zo heb ik me langzamerhand meer en meer gespecialiseerd in de Hydrologie en Water Resources Management en niet in Sanitair Engineering.  Ik ben gefascineerd door hoe belangrijk water in de maatschappij is, overal ter wereld. En dat het overal ter wereld belangrijk is, was voor mij een extra reden om het nog leuker te gaan vinden omdat ik graag andere culturen ontdek en meemaak. In het laatste half jaar ben ik dus twee keer in het buitenland geweest voor mijn studie. Eerst naar Kenia, met 5 andere studenten om een project te doen voor UNESCO-IHE. En daarna naar Indonesië in mijn eentje om een additional thesis, een onderzoek, voor het onderzoeksinstituut Deltares te doen.

En momenteel ben ik op zoek naar een afstudeeronderwerp. Ik hoop hierbij opnieuw iets te kunnen doen met veldwerk, zelf data verzamelen in het te onderzoeken gebied. Daarbij zit je dan niet de hele tijd achter de computer en leer je bijzonder veel van mensen en die omgeving. Al heb ik er veel zin in, van vrienden heb ik begrepen dat afstuderen erg zwaar kan zijn, met een moment dat je er even helemaal doorheen zit. Toch heb ik er een bijzonder goed gevoel over, en ben ik super enthousiast over alles wat ik tot nu toe heb mogen meemaken!

Studeren is voor mij geen enkel probleem als ik op de universiteit ben. Dan kan ik me goed concentreren, want ik ben in een omgeving dat motiveert. Vooral als er mede studenten en vrienden zijn die ook aan het werk zijn, werkt dat bijzonder goed. En als we dan even toe zijn aan pauze, kun je gezellig samen een kop thee of koffie halen en het over andere zaken hebben, zodat je meteen je hersenen even ontspant. Deze vrienden kunnen dus van dezelfde studie zijn, maar ook van heel iets anders. Al doen veel van mijn vrienden wel dezelfde bachelor of master.

Studeren is natuurlijk ook makkelijker als je het daadwerkelijk een leuk vak vindt. Tijdens mijn master werd ik vooral enthousiast van vakken als Hydrology of Catchments, Rivers and Deltas, Ecology and Geomorphology, Fieldwork, Integrated Water Management. Waar ik van hou is veldwerk doen, daar veel informatie uit halen en op die manier de hydrologische aspecten van een gebied uitpluizen. En verder om samen met een groep een integraal en multidisciplinair probleem aan te pakken.

Ik ben meteen op kamers gegaan toen ik begon met studeren. Een andere keus had ik ook niet echt, aangezien mijn ouders op het platteland in Groningen wonen. Vier en een half uur kost het me om met het openbaar vervoer naar hun toe te gaan. Wat ik nog steeds veel doe trouwens. Maar sinds ik in Delft ben gaan studeren, is er een ding wat ik ontzettend waardeer, en dat is dat ik overal dicht bij ben. Vanuit mijn huis kan ik bijna overal komen binnen 10 a 15 minuten. Dat was toen ik bij mijn ouders woonde echt niet mogelijk.

Naast mijn studie heb ik aardig wat baantjes gehad. Zo werk ik al sinds mijn eerste jaar bij het Science Centre. Daar geef ik technische workshops aan kinderen van de basisschool. Ook heb ik daar ongeveer twee jaar administratief werk gedaan, om bijvoorbeeld alle studenten die de workshops geven, in te delen voor de geboekte workshops.

Ook ben ik mentor geweest voor eerstejaars bachelor studenten, en later voor internationale eerstejaars master studenten. En mijn laatste baantje was bij een van mijn hoogleraren. Hij heeft samen met anderen een eigen bedrijfje en voor hem deed ik een haalbaarheidsonderzoek. Momenteel wil ik gaan afstuderen, en aangezien dat erg veel tijd kost doe ik alleen af en toe nog maar een workshop. Het fijne aan dat baantje is dat je werkt naar gelang je tijd hebt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Louise Klingen 

Mijn interesse voor water begon op de middelbare school, ik deed mijn eindwerkstuk over de strijd tussen land en zee. Hierna wist ik al snel dat ik Land- en Watermanagement wilde studeren op Hogeschool Van Hall Larenstein.

Bij Land- en Watermanagement leerden we veel over waterbeheer en de relatie met het landschap. We werkten iedere periode in een groep aan een project, rondom integraal waterbeheer. Dit deden we ook vaak voor echte opdrachtgevers, wat het extra boeiend maakt!

Ik deed voor de minor Hydrologisch Modelleren een stage in die richting, waardoor ik geïnteresseerd raakte in het kwantitatieve waterbeheer. Daar wilde ik meer van weten, dus besloot door te studeren in Delft. Ik wilde begrijpen hoe water stroomt.

Voordat ik aan een master kon beginnen stond mij een jaar lang wiskunde te wachten. Ik wist dat het een grote overgang zou zijn vanuit mijn HBO, maar ik wilde het graag!

Binnen de master Watermanagement heb ik gekozen voor vakken die het meest technisch zijn, zodat het een goede aanvulling is op mijn HBO opleiding. Naast Watermanagement doe ik ook vakken bij de master Waterbouw, omdat ik geïnteresseerd ben in overstromingen en zij daar meer mee doen.  

Naast mijn studie houd ik er van om actief te zijn in de watersector, de sector is veel te boeiend om hier pas na je werk mee in aanraking te komen. Zo zit ik bijvoorbeeld in de kerngroep van Jong KNW van Koninklijk Nederlands Waternetwerk, waarmee we activiteiten organiseren voor young professionals in de sector en veel senioren ontmoeten. Daarnaast vind ik het een eer om via de Topsector Water en onze studiebeurs bij ontwikkelingen te worden betrokken. Het is een geweldig vakgebied!