Delta Management aan de HZ University of Applied Sciences Vlissingen

Annika Trignol

Op het moment volg ik de opleiding Delta Management en zit ik in het 3e leerjaar. De opleiding Delta Management is een vierjarige HBO Bachelor opleiding op de Delta Academy aan HZ University of Applied Sciences te Vlissingen. De opleiding Delta Management maakt je klaar om internationale projecten te managen. Het is een brede opleiding van gebiedsontwikkeling gericht op delta gebieden.

Ik ben begonnen aan de studie Delta Management vanwege verschillende activiteiten (zoals het aanleg van een nieuw natuurgebied) in mijn omgeving als mijn interesse in het milieu, water, klimaatverandering en de natuur.

Tijdens de opleiding krijg je lessen over water, klimaat, ecologie, ruimtelijke ordening, wet- en regelgeving, economische inzichten, communicatie, waterveiligheid en procesmanagement.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de grootste deel van je tijd op de hogeschool je in projectgroepen werkt. Samen met je klasgenoten ga je recente vraagstukken oplossen vanuit het bedrijfsleven. Meeste projecten gaan over het buitenland, zoals Vietnam, Louisiana (VS), België, etc. Dit betekent ook dat de opleiding geheel in het Engels gegeven wordt. Het leukste vak vond ik Climate Change. Dit is het vak dat gegeven wordt in het eerste leerjaar waar je veel aan de slag gaat met adaptief management om mensen te beschermen tegen klimaatverandering door middel van oplossingen bedenken die economisch en ecologisch verantwoord zijn.

Voor mij betekende studeren in Vlissingen dat ik op kamers moest gaan en het echte studentenleven moest induiken. Vlissingen is niet echt studenten stad maar eerder een studenten dorp. Dit betekent dat je al heel snel aanspraak heb en ook gemakkelijk vrienden maakt en went aan het studentenleven. Mijn kamer was nog geen 5 minuten van het centrum, school, bioscoop en het strand vandaan. Samen met 8 andere studenten in het huis hadden we regelmatig feestjes of gingen we BBQ ’en. Daarnaast ga ik ook erg heel veel met mijn klasgenoten om. Ook heb ik gewerkt bij een marketing bedrijf waar veel studenten werken. Dit heeft er voor gezorgd dat ik een groot vriendenkring heb gekregen. Dit was gemakkelijk te combineren met school omdat het voornamelijk 1x in de week een middag werken was.

De eerste twee jaar ben je voornamelijk op school en heb je les. Het derde jaar is opgedeeld in een half jaar minor en een half jaar stage, de volgorde mag je zelf bepalen. In het eerste half jaar heb ik gekozen om mijn minor te doen. Hiervoor ben ik een half jaar Architectuur gaan studeren op een universiteit in Istanbul. Dit was voor mij een geweldige ervaring waar ik veel over mijzelf heb geleerd als over stedenbouw. In het tweede half jaar ben ik begonnen met een stage  bij het Havenbedrijf Rotterdam waar ik heel veel leer over waterveiligheid gecombineerd met industrie.

Na mijn stage afgerond te hebben ga ik mijn afstudeerjaar in. Het eerste half jaar is een semester vol vakken en projecten. Daarna begint de afstudeerstage. Waar ik het meest tegenop zie, is het bedenken van een onderwerp voor mijn scriptie. Dit is niet omdat ik geen onderwerp weet te verzinnen, maar eigenlijk alles wel interessant vind.

Als ik afgestudeerd ben als Delta Manager, wil ik internationaal en nationaal met verschillende soorten mensen samen werken aan een veiligere samenleving op het gebied van klimaatverandering en natuurlijke rampen.