Home / Stages / Stageverslagen HBO

Stageverslagen HBO

Stageverslag Maraya&Lotte - 3e jaars studenten Communicatiemanagement Hogeschool Utrecht: "Als we dat geweten hadden..."

“Hoi allemaal! Wij zijn Lotte van der Burg en Maraya de Groot. We zijn derdejaarsstudenten Communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht. Om een beter beeld te krijgen van het professionele werkveld en hebben wij gekozen voor een zogeheten beroepsoriënterende stage voor een periode van tien weken. Tijdens deze stage is het de bedoeling dat je erachter komt hoe het er op de werkvloer binnen een bedrijf allemaal aan toe gaat. Het is dus een kennismaking met het werk dat je later misschien wel gaat doen.”

“In het tweede jaar van onze opleiding hebben we een opdracht gedaan in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Unie van Waterschappen en het Netherlands Water Partnership (NWP). We hebben een adviesrapport geschreven over imagoverbetering bij jongeren over de watersector. In het begin van het derde studiejaar kregen wij een uitnodiging van het NWP om een lunch bij te wonen om over dit onderwerp, en het destijds gegeven advies, verder te praten. “

“Het NWP ondersteunt de watersector bij export en internationale samenwerking. Het is een centrum van kennis en voert projecten uit die te maken hebben met water. Op de afdeling Human Capital Water, waar wij onze stage volgden, gaat het onder andere over het aantrekken van jong talent binnen de watersector. Omdat het om een meeloopstage gaat, voerden wij allerlei verschillende taken uit om te ervaren hoe het is om op een dergelijke afdeling te werken. Daarnaast hielden wij ons bezig met de jongerencampagnes ‘Waterwonderen’ en ‘Knappe Waterhoofden’. Voor deze campagnes schreven wij teksten voor de websites en gaven we advies over (her)indeling van deze websites om het nog beter aan te laten sluiten bij de doelgroep. Daarnaast hebben we voor de waterwonderen-ambassadeurs een ‘totaalpakketje’ gemaakt met daarin een handleiding met de dos en don’ts bij het geven van een gastles en een standaard PowerPoint presentatie die de ambassadeurs als opzet kunnen gebruiken voor hun gastles. Ten slotte hebben we ook nog een poster voor ze gemaakt die ze kunnen ophangen op de gastleslocatie om de watersector te promoten. Ook hebben we artikelen geschreven voor de nieuwsbrief en voor nieuwsitems op de website. Voor het schrijven van deze artikelen hebben we verschillende interviews gehouden, zelfs met twee Indonesische ‘uitwisselings-waterexperts’!”

“We hebben het erg naar onze zin gehad bij het NWP en de tien weken zijn dan ook voorbij gevlogen. De lieve collega’s, goede stagebegeleiding en de leerzame werkzaamheden, maakten het dat het een geslaagde stage is geweest. We hebben een goed beeld gekregen van één van de richtingen binnen het communicatiewerkveld en ook van werken binnen de watersector."

"Wat ons allebei erg opgevallen is, is dat we van tevoren zo weinig over de watersector wisten. Het is een erg brede sector waardoor er veel verschillende beroepen zijn, in binnen- én buitenland. Door de vergrijzing zal er de komende jaren een groot tekort zijn aan werknemers, waardoor de kans op een baan binnen de watersector erg groot is voor net afgestudeerden. Als wij dit voor onze studiekeuze toch hadden geweten..... De watersector lijkt ons een hele mooie plek om een baan in te hebben! “

Stageverslag Laurence - 3e jaars student Watermanagement Hogeschool Rotterdam

"Hallo allemaal, mijn naam is Laurence Koetsier. Ik ben derdejaarsstudent Watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam. Een belangrijk onderdeel van het derde jaar (en de opleiding) is het stagelopen. Dat heb ik dus gedaan!"

"Mijn stage was iets anders dan normaal, ik liep namelijk bij twee instanties stage. Ik stond onder contract bij Deltares, maar zat (meestal) twee van de vier stagedagen per week bij gemeentewerken Rotterdam. Zeer globaal kijk ik hoe de kennis en ervaring van Deltares met EDO toepasbaar is voor de ontwikkeling voor Stadshavens. Die toetsing op toepasbaarheid doe ik dus bij de gemeente."

"Deltares is een onafhankelijk kennisinstituut, terwijl de gemeente een overheidsinstelling is. Hierdoor krijg ik een indruk van beide werelden. Ik merk wel een tempoverschil bij Deltares en GW Rotterdam. Bij Deltares gaat het allemaal stukken sneller. Het is eigenlijk een verzameling van individuen. Als iemand een leuk project binnensleept en jij wilt daarin mee, dan moet je ‘solliciteren’ bij de projectleider. De persoonlijke ontwikkeling van de ‘Deltarianen’ wordt net zo belangrijk geacht als de ontwikkeling van Deltares zelf.
De gemeente daarentegen is wat trager, logger en groter. Veranderingen kosten veel tijd en energie. Desalniettemin is het minder conservatief dan ik dacht. De gemeente Rotterdam is veel bezig met duurzaamheid en innovatie, en ze durven wel te experimenteren. Het nadeel van een gemeentelijke dienst is dat het om de vier jaar onderhevig is aan de verkiezingen, waardoor er andere prioriteiten worden gesteld. Het kan zomaar zijn dat bijvoorbeeld duurzaamheid op een lager pitje komt te staan. Dit kan tot enige inefficiëntie leiden, omdat lopende projecten minder geld en middelen krijgen. "

"Mijn stageopdracht is onlosmakelijk verbonden met de opzet van mijn stage. Deltares heeft een ontwerpmethode ontwikkeld, eco-dynamisch ontwerpen (EDO), die ik heb toegepast op de Stadshavens in Rotterdam. Het stadshavengebied verliest haar functie als op- en overslaghaven ten gevolge van de naderende oplevering van de eerste fase van Maasvlakte 2. Nu is er al een uitgebreide structuurvisie geschreven voor het gebied, maar er is nog weinig aandacht besteed aan de ontwikkeling van de ecologie. De bedoeling is dat de ecologische ontwikkeling als meerwaarde voor de stadsontwikkeling wordt gezien. Ecologie in een van de drukste havens in Europa en een van de grootste steden van Nederland verwezenlijken lijkt een onmogelijke opgave. Maar dankzij het vrijkomen van een aantal stadshavens ontstaan kansen voor zowel stad, natuur en haven."

"Een havenbekken is drie dimensionaal. In de Structuurvisie Stadshavens, opgesteld door Projectbureau Stadshavens, worden ze echter vooral als bouwoppervlak gezien, voor innovatieve, drijvende en commerciële concepten. Wat vaak wordt vergeten is dat onder het wateroppervlak nog een waterlichaam van soms wel 15 meter diep is en nog een waterbodem. Daarnaast heeft de gemeente jaarlijks een grondoverschot waar ontzettend veel geld voor de verwerking daarvan wordt betaald. Het verondiepen van de havens zorgt voor ecologische ontwikkeling, een aantrekkelijk leefmilieu en het bespaart letterlijk miljoenen euro’s!"

"Ik heb het erg naar mijn zin gehad bij beide instanties. Ik had, voor mijn stage, niet de intentie om na mijn bachelor verder te studeren. Echter, ik merk dat je met een master in twee jaar kan bereiken waar je vijf of tien jaar over doet in het werkveld. Deltares, bijvoorbeeld, neemt in principe geen HBO’ers aan. Wat dat betreft is mijn stage al heel leerzaam geweest en krijg ik steeds weer een beter beeld van wat ik kan gaan doen als ik ben afgestudeerd!"