Home / Nieuws

Kimberley en Lotte winnen Knappe Waterhoofden 2013!

Kimberly Schoenmaker en Lotte Hoes zijn dit jaar uitgeroepen tot de Knapste Waterhoofden. In een zinderende finale versloegen zij vandaag acht andere teams van havo- en vwo-scholieren.

In het LEF future center van Rijkswaterstaat pitchten alle teams hun waterinnovaties en ideeën onder het toeziend oog van een vakjury. De ideeën van deze scholieren waren indrukwekkend, zo vonden ook juryleden Bart Parmet (staf Deltacommissaris), Helle van der Roest (RoyalHaskoningDHV), Colette O’Prinsen (Rijkswaterstaat) en Rob van Veen (3 Brabantse waterschappen). De ideeën varieerden van het verwijderen van medicijnresten uit water en energie-opwekking op een kunstmatig eiland, tot methoden om het fosfaatgehalte in dichtgeslibte wateren te bepalen. De voorstellen zijn door bezoekers en een vakjury beoordeeld.

Kimberly Schoenmaker en Lotte Hoes, scholieren van het Christelijk Lyceum Zeist, wonnen met een idee voor groene daken die regenwater opvangen en wateroverlast moeten voorkomen. Ze ontvingen uit handen van de juryvoorzitter Rob van Veen de Knappe Waterhoofden cheque. De scholieren winnen een reis naar Stockholm, waar zij ´Neerlands eer´ verdedigen bij de Stockholm Junior Water Prize, die in september tijdens de World Water Week wordt georganiseerd. In een eerste reactie vertellen Lotte en Kimberly: ‘ Dit hadden we echt niet verwacht! Maar we zijn ontzettend blij, en gaan nu zeker aan de slag om ons voor te bereiden op Stockholm!’

Knappe Waterhoofden is dé nationale voorronde van de Stockholm Junior Water Prize: de wereldwaterprijs voor jongeren. Via Knappe Waterhoofden worden scholieren uit de bovenbouw van havo en vwo uitgedaagd innovatieve oplossingen te bedenken voor actuele watervraagstukken. Knappe Waterhoofden wordt op initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Netherlands Water Partnership (NWP) georganiseerd in samenwerking met Wetsus, Rijkswaterstaat en Feature Talent, met financiering van Partners voor Water.