Home / Nieuws

Geschoolde technici hebben een gouden toekomst

Het tekort aan technici loopt in 2016 op tot 170.000 krachten. Momenteel kiezen twee van de tien studenten voor techniek. Dat moeten er vier op de tien worden. Kiezen voor een technische studie was nog nooit zo interessant.

Ooit gedacht aan een baan in de techniek?
Zo niet, dan wordt het toch eens tijd om daarbij stil te staan. Zeker wanneer de profielkeuze eraan komt. Dat moment waarop je als derdejaars havo- of vwo-leerling een vakkenpakket moet kiezen dat je voorbereidt op een beroepsrichting. Een belangrijke beslissing. Want kies je verkeerd, wil je na je afstuderen ineens een heel andere richting op, dan loop je al gauw studievertraging op.

Gandhi zei ooit: als je doet wat je leuk vindt, hoef je geen dag in je leven te werken. Maar een beetje baangarantie is ook nooit weg. En laat Nederland nu net staan te springen om jonge technici. Kiezen voor het profiel Natuur & Techniek is dan ook een slimme keuze. Dat diploma geeft je later direct toegang tot een technische hogeschool of universiteit: de snelste route om carrière te maken in de technische sector. Als verkeersvlieger of maritiem officier bijvoorbeeld. Of als natuurkundige, ingenieur, chemicus, IT-specialist of industrieel ontwerper.

Kies slim
Heb je een andere profielkeuze dan Natuur & Techniek gemaakt, dan kun je later alsnog de techniek in. Al is de kans groot dat je dan aanvullende examenvakken moet halen om te worden toegelaten. Kijk voor specifieke eisen en toelatingsprocedures op de website van de studie van je keuze. Mis je de genoemde vooropleidingen, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je een zogenoemd ‘colloquium doctum’ aanvragen. Om je kennis te testen, moet je daarvoor toetsen afleggen in een aantal vakken op vwo-niveau. Dat is best zwaar, want zelfs als je alle toetsen succesvol aflegt, kan er nog een achterstand in kennis bestaan ten opzichte van studenten die wel het juiste diploma hebben. Dus denk je aan een technische loopbaan, kies dan slim. En als je nog op tijd bent: voor het profiel Natuur & Techniek.

Alle benodigde papieren voor een technische vervolgopleiding op zak?
Dan begint het pas echt. Want welke hbo of universitaire studie past nu het beste bij je? Keuzes te over. Techniek is een breed begrip, waarin zaken als rekenen, bouwen, milieu, stoffen en ontwerpen centraal staan. Studies die hierbij aansluiten, zijn bijvoorbeeld Elektrotechniek, Bouwkunde, Werktuigbouwkunde, Weg- en Waterbouwkunde en Autotechniek. Maar ook Biotechnologie, Informatica en Verkeerskunde behoren tot de opties. En wil je je later bezighouden met het ontwikkelen van de nieuwste bumpers, broodzakjes of benzine? Kies dan voor een studie Chemische Technologie.

Lees het hele artikel op de website van Dagblad Metro.

Bron: Dagblad Metro