Home / Nieuws

Waterstudent Eva loopt stage in Zwitserland!

Eva Nieuwenhuis studeert Watermanagement aan de Technische Universiteit in Delft. Tijdens haar studie is ze al in Zweden geweest en sinds afgelopen augustus loopt zij stage in Zwitserland! Ook benieuwd wat ze daar zoal beleeft? Lees Eva's leuke blog!

Blog Eva
Hallo! Hier een update over mijn wateravonturen, of eigenlijk buitenland-wateravonturen. Zoals ik in mijn eerste blog al kort toelichtte, heb ik afgelopen jaar eerst in Zweden op de Universiteit Chalmers gestudeerd en ben ik sinds augustus richting Zurich vertrokken om bij het Zwitserse bedrijf Geberit stage te lopen. Misschien ken je Geberit wel van het kleinste kamertje in het huis: de wc. Geberit is namelijk vooral bekend van de spoelmechanismen in de wc en spoelplaten om de wc door te trekken, maar eigenlijk doet Geberit alles wat betreft water binnen het huis. Zo hebben ze producten voor de afvoer van water in de douche, de afwatering van regen op het dak en de af- en aanvoer van water in huis via buizen.

Mijn opdracht is om nog iets verder uit te zoomen dan het huis en te kijken of je water kan zuiveren buiten het huis, maar wel vlakbij. Op deze manier hebben huizen geen rioolaansluiting nodig en hoeft niet al het afvalwater eerst kilometers af te leggen naar een zuiveringsinstallatie. Mijn opdracht is niet gericht op de Nederlandse huizen, maar op de huizen in India. Een uitdagende opdracht, omdat het begrijpen van de Indiase markt en de lokale regels nog niet zo eenvoudig is. Zeker is het ook een hele interessante opdracht, omdat waterzuivering hard nodig is in India…

Het aantal mensen groeit hard in India en nog harder in de steden. Nu is er op veel plekken nog geen riool of waterzuivering. Het afvalwater komt op straat terecht en stroomt vanaf daar naar een rivier waar mensen ook hun kleren in wassen en soms zelfs in zwemmen. Op andere plekken infiltreert het water in de grond en komt het in het grondwater terecht, terwijl grondwater ook de belangrijkste bron is voor drinkwater in India!

Het probleem in India wordt alleen maar groter; de steden groeien veel harder dan het riool en de afvalwaterzuiveringsinstallaties kunnen groeien. Het riool en de afvalwaterzuivering kosten heel veel geld om te ontwikkelen en dat geld is er niet in India. Het is dus duidelijk dat er iets moet veranderen, maar wat?

Het is mijn taak om te kijken of en wat mogelijke manieren zijn om op kleinere schaal afvalwater te zuiveren. Op deze manier is er niet opeens heel veel geld nodig om een kilometerslang riool aan te leggen en een grote waterzuiveringsinstallatie te bouwen, maar is er minder geld nodig voor een kleinere installatie die ook sneller gebouwd kan worden. Dat is interessant voor Geberit, omdat ze dat product kunnen verkopen. Zo kunnen ze én geld verdienen én de wereld een beetje beter maken.

Of ik de ultieme oplossing kan bedenken weet ik niet; er zijn natuurlijk al heel veel slimme mensen die hebben geprobeerd oplossingen te bedenken voor de waterproblematiek in arme landen… Maar met mijn onderzoek kan ik misschien wel een stap in de goede richting zetten en daarnaast is het natuurlijk super interessant om na te denken over oplossingen die zo’n groot probleem op kunnen lossen!