Home / Nieuws

Een speeddate met Rijkswaterstaat

Vrijdag 26 juni organiseerden de trainees van Rijkswaterstaat een excursie voor de studiebeurswinnaars van de Topsector Water. Dit was voor de studenten interessant om eens te zien wat een trainee binnen Rijkswaterstaat nou eigenlijk doet en voor de trainees een goede gelegenheid om te horen wat voor vragen er spelen onder studenten.

De middag begon op de Boompjes in Rotterdam, in het Rijkswaterstaatkantoor met schitterend uitzicht over de Nieuwe Maas. Hier gaf Pim Neefjes uitleg over het deltaprogramma rondom de Drechtsteden, waar rivier en zee samenkomen. Dit levert een gebied op met complexe uitdagingen en dus des te interessanter was het om te horen over de oplossingen en afwegingen die door Rijkswaterstaat gemaakt zijn om aan het hogere veiligheidsniveau te kunnen voldoen. Voor de studenten sluiten vooral de technische vraagstukken aan bij hun studie, maar waar zij vaak niet over nadenken is hoe binnen Rijkswaterstaat beslissingen genomen worden en hoe het geheel van complexe projecten onder controle gehouden wordt. Reden te meer om flink wat kritische vragen te stellen! Dit leverde een interessante discussie op.

Vervolgens vertrok het gezelschap naar de Maeslantkering waar zij door een trainee werden rondgeleid langs dit indrukwekkende stukje hoogwaterbescherming. Gelukkig kregen ze naast de rondleiding langs de kering ook een rondleiding door het besturingsgebouw met de bijbehorende uitleg. De kering beschikt over een ingenieus beslis- en besturingssysteem wat echter ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Hierbij bleek ook wat de verantwoordelijkheden van de trainees binnen Rijkswaterstaat zoal zijn en dat blijft zeker niet beperkt tot enkele kleine klusjes maar omvat bijvoorbeeld ook het onderhoud van de grote waterkeringen!

De dag werd afgesloten met een borrel in Rotterdam. De studenten een geslaagde middag gehad en weten zij nu een stuk meer over het werk als trainee binnen Rijkswaterstaat.