Home / Nieuws

Bèta en techniek is leuk, ook voor meisjes!

Vrijdag 24 april mochten 23 meisjes in de leeftijd van 14-15 jaar een kijkje nemen in de keuken van Deltares. Dit was ter gelegenheid van het landelijke initiatief ‘Girlsday’, waarbij meisjes op jonge leeftijd al kennis kunnen maken met bèta en techniek. De meisjes waren afkomstig van 2 scholen: het Da Vinci College uit Leiden en het Maris Belgisch Park in Den Haag.

Drie experts vertelden over hun werk

Goaitske de Vries (dijkenexpert en waterwonderenambassadeur) vertelde hoe je de sterkte van een dijk kunt uitrekenen en waar je op moet letten als je een dijk inspecteert: bijvoorbeeld scheuren en verplaatsingen. Zij heeft ook een vlog gemaakt van deze dag, deze kun je hier bekijken! Golvenexpert Jacco Groeneweg vertelde over de Watersnoodramp en in hoeverre we nu veilig zijn tegen overstromingen. Mandy Korff (expert aardbevingen) vertelde over haar onderzoek naar de aardbevingen in Groningen.

De dag werd afgesloten met een competitie ‘dijken bouwen’. Zes groepjes streden wie de sterkste dijk kon bouwen. Ze konden hierbij kiezen uit verschillende zandsoorten. De winnende groep won gratis toegangskaartjes voor het Science Centre in Delft. De reacties van de meisjes waren lovend. Wellicht bevindt zich onder hen een toekomstige dijkenexpert, want dijken bouwen bleek toch wel erg leuk te zijn!

Girlsday

Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. De minister van OCW, Jet Bussemaker, gaf gisterochtend het startsein voor deze dag.

Bron: Deltares

Bekijk hier Goaitske's vlog!