Home / Nieuws

Leon geeft training in Botswana!

Onze Waterwonderenambassadeur Leon van Hamersveld vertrok eind januari voor zijn werkgever, Eijkelkamp Agrisearch Equipment, naar Botswana om hier een training over het automatisch meten van grondwaterstanden te geven. Deze training gaf hij aan 12 enthousiaste geohydrologen van de grootste diamantmijn van Botswana, de Orapa mijn. Deze mijn was ook de locatie van de training. De mijn wordt beheerd door het bedrijf Debswana, dit is een samenwerking tussen het bedrijf van de familie De Beers en de overheid van Botswana.

 

Leon vertelt: “Voor het winnen van diamanten is het van groot belang om over voldoende water te beschikken. Het water wordt gebruikt om de grond te ‘wassen’. Door het wassen van de grond worden de diamanten zichtbaar. Het gebruikte water wordt eerst van grote diepte omhoog gepompt en de bagger die na het wassen van de bodem overblijft, wordt op een grote hoop gespoten. Dit heet een tailing. In deze tailings zakt het water geleidelijk naar beneden en komt uiteindelijk terecht in het grondwater. Omdat dit proces lang duurt is de voorraad aan grondwater soms schaars. Hierdoor kan er niet voldoende water worden opgepompt en moeten enkele pompen worden uitgezet. Dit kost veel energie en tijd. Debswana wil meer inzicht krijgen in de grondwaterspiegelverandering over tijd. Om dit te doen is er gekozen om gebruik te maken van een grondwaterlevel logger (een diver genoemd). Deze logger meet op een vast tijdstip het niveau en zo krijg je een duidelijk beeld van de veranderingen van de grondwaterstand. Het gebruik van deze producten lijkt gemakkelijk, maar levert soms vragen op.”

 

Tijdens de training heeft Leon uitleg gegeven over de werking van het product, hoe je ermee om moet gaan en wat er uiteindelijk gedaan kan worden met de meetgegevens die uit het apparaat komen.

De afwisseling in zijn baan vindt Leon het leuke en unieke aan werken in de watersector!

Deze salamander was ook erg geïnteresseerd in het meten van grondwater!

Deze salamander was ook erg geïnteresseerd in het meten van grondwater!