Home / Nieuws

Verslag: Gastlessen/expeditie tijdens Geoweek 2014 door Dirk

Waterwonderen ambassadeur Dirk van der Burgt (Waterschap De Dommel) en zijn collega Erwin Kerkhof (Waterschap Aa en Maas) hebben op donderdag 10 april twee gastlessen op het Hooghuis VMBO in Heesch gegeven. De gastlessen zijn een onderdeel van de Geoweek: een jaarlijks terugkerend evenement waarbij basis- en middelbare schoolklassen uit heel het land in contact komen met het werkveld van geografen.

     

Tijdens een presentatie vertelden Dirk en Erwin wat voor werkzaamheden de waterschappen verrichten. In hoofdzaak staat het waterschap voor  ‘schoon water’, ‘veilig water’ en ‘voldoende water’. Zo is aan de hand van aansprekende voorbeelden met filmpjes en foto’s onder andere verteld wat er gebeurt als er een dijkdoorbraak  plaatsvindt, waar doorgespoeld wc-papier en maandverband terechtkomen en wat waterschappen proberen om met afvalwater nieuwe energie op te wekken.

Na de presentatie gingen de leerlingen zelf aan de slag om gebieden waterbestendig in te richten. Dirk: "Het viel op dat ze een uitstekend gevoel hadden voor het inrichten van nieuwe woonwijken en wat daarbij de mogelijkheden zijn op het gebied van water. Al zagen de meeste leerlingen niet het probleem om woningen te bouwen op de hooggelegen dijken!"

Op het eind is ingezoomd op het gebied rond hun school en wat het waterschap daar concreet voor werk verzet en ook daadwerkelijk zorgt voor droge voeten, mooie natuur en voldoende water.

Na afloop gaven enkele leerlingen aan graag bij een waterschap te willen werken, als ze maar snel rijk worden en een iPad van de zaak krijgen. Of het antwoord dat ‘het werken bij een waterschap een verrijking voor je leven is en daarmee ook een vorm van rijkdom’ genoeg is om ze tot een carrière bij het waterschap te verleiden is niet bekend.

Maar toekomstige collega’s of niet, er zijn in ieder geval weer 50 enthousiaste leerlingen op de hoogte van het bestaan en het werk van de waterschappen. En de presentatie is goed bevallen want ze wilden zelfs een ‘selfie’ met een gelegenheidsdocent!