Home / Nieuws

Ambassadeur Lotte waagt een poging ijsvissen!

Onze Terschellingse ambassadeur Lotte is eind december op vakantie geweest naar Zweden. Tijdens de 8-daagse groepsreis van de organisatie NoSun verbleef ze in het kleine plaatsje Johannisholm, in de buurt van het stadje Mora. Lotte heeft samen met haar groep veel activiteiten ondernomen; een sledetocht met huskies, een nacht in een tent geslapen op dennennaalden en rendierhuiden, skien, langlaufen, curling, op een sneeuwscooter gereden en.... ze zijn gaan ijsvissen!

De plek van het ijsvissen was vlakbij Johannisholm, ongeveer 5 minuten rijden. De temperatuur lag rond de -6 graden, wat voor die tijd van het jaar best warm was. Ondanks de ‘warme’ temperatuur was het ijs rond de 40 centimeter dik. Een behoorlijke klus om hier een gat in te boren. Gelukkig boorden ze het gat met z’n tweeën, zodat je elkaar kon afwisselen.

Het ijsvissen werd begeleid door een gids, die tevens hun reisleider was gedurende de reis. Hij is goed bekend in het gebied en door diverse survivaltrainingen weet hij wat hij moet doen in geval van nood. Iedereen had een ijsprikker om zijn nek om jezelf uit het water trekken, mocht iemand erin vallen. Gelukkig heeft niemand deze prikker nodig gehad!

IJsvissen doe je met kleine hengels. Deze zijn een stuk lichter dan normale hengels en daardoor makkelijker te vervoeren. Bij ijsvissen zit je direct naast het gat waardoor je niet vanaf een grote afstand je hengel hoeft uit te werpen. De hengels die worden gebruikt bij ijsvissen zijn daarom niet zo lang. Maar zelfs met zo’n klein hengeltje kan je nog vissen zoals grote forellen vangen!

Lotte en haar groep hebben 2 uur gevist, maar helaas werd dat niet beloond. ‘Nee, helaas had niemand van mijn groep die dag iets gevangen.’ Ook de reisleider die dit heel vaak doet, had niet beet deze keer. Lotte en haar groepsleden bleven wel positief: ‘Het moment dat je een vis vangt, komt steeds dichterbij’ werd er geroepen om elkaar op te peppen!