Home / Nieuws

Prins Willem-Alexander op Wereld Water Forum 2012

Prins Willem-Alexander is drie dagen in Marseille voor het zesde Wereld Water Forum. Hij is daar aanwezig in zijn rol als voorzitter van de Adviesraad voor
Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (UNSGAB).

Het doel van het Wereld Water Forum is te werken aan oplossingen voor de wereldwijde problemen op het gebied van waterbeheer.

Schoon drinkwater

In zijn toespraak benadrukte Willem-Alexander gisteren het belang van goede sanitaire voorzieningen in de bestrijding van armoede en het bereiken van duurzame ontwikkeling. Nog steeds beschikken 2,5 miljard mensen wereldwijd niet over een toilet.

Hoewel bijna 90 procent van wereldbevolking in 2010 toegang had tot drinkwater (tegenover 76 procent in 1990), is dit water in veel arme gebieden vaak niet schoon. Onveilig drinkwater is een bedreiging voor de gezondheid en leidt tot verdere armoede, aldus de prins.

Afvalwater

De prins vroeg verder aandacht voor het probleem van afvalwater. 90 procent van het afvalwater wereldwijd komt ongezuiverd terecht in zeeën, rivieren en andere wateren. Namens de adviesraad pleit Willem-Alexander voor een revolutie in de verwerking en het hergebruik van afvalwater. Innovatie en een gemeenschappelijke visie staan daarin centraal.

Het Wereld Water Forum wordt om de drie jaar georganiseerd. In Frankrijk zijn ongeveer 25.000 deelnemers uit 180 landen vertegenwoordigd.

Prins Willem-Alexander was in maart 2000 voorzitter van het tweede Wereld Water Forum in Den Haag.

Bron: NOS.nl (13-03-2012)