Home / Waterprofessionals / Leon van Hamersveld

Leon van Hamersveld

Trainer/projectmanager bij Eijkelkamp

Mijn opleiding
Op de middelbare school had ik nog geen idee wat ik wilde worden. Een paar studies leken me wel leuk en die heb ik ook bezocht tijdens verschillende open dagen. Helaas was het resultaat dat ik nog steeds geen keuze kon maken… Tot ik tijdens de laatste open dag bij Van Hall Larenstein de studie land- en watermanagement zag. Dat was echt wat voor mij!
Ik ben opgegroeid in het buitengebied waar wij veel last hadden van hoog water. Regelmatig liepen stukken land onder water waardoor we ze langere tijd niet meer konden gebruiken. Dankzij deze studie kon ik dit probleem eindelijk zelfs oplossen: er bleken fouten te zitten in de berekeningen van het waterschap. Nadat er nieuwe berekeningen werden gemaakt en de bijbehorende maatregelen werden genomen, is het land minder vaak ondergelopen!

Na vier jaar studeren, wilde ik me verder gaan verdiepen in een specifiek aspect van water: de stroming. Ik ben gestart met een master aan Wageningen University & Research centre waardoor ik in aanraking kwam met een voor mij nieuw aspect: werken in het buitenland. Toen ik mijn studie had afgerond, wist ik niet direct waar ik wilde werken. Ik kon gewoon niet kiezen uit de hoeveelheid mogelijkheden in zowel binnen- als buitenland. Mijn interesse werd gewekt door het Nationaal Watertraineeship. Training en werken komen hierin samen en je kunt een kijkje in de keuken nemen bij verschillende organisaties in de watersector.

Mijn werk
Via het Nationaal Watertraineeship ben ik bij Eijkelkamp Agrisearch Equipment terechtgekomen. Een internationaal opererende organisatie die oplossingen biedt voor bodem- en wateronderzoek. De werkzaamheden zijn zeer verschillend, maar hoofdzakelijk houd ik mij bezig met validatie en interpretatie van meetgegevens. Daarnaast beantwoord ik bodem- en water gerelateerde vragen van klanten.

Een nieuw project waarbij ik betrokken ben, is het zogenaamde grondwatermeetnet. Waterschappen en gemeenten zijn tegenwoordig verplicht precies te weten wat de grondwaterstanden zijn. Ik verzamel deze gegevens om ze vervolgens te controleren, in de computer in te voeren en te bekijken op geschiktheid. Door inzicht te krijgen in de grondwaterstanden, zien we waar we bijvoorbeeld tijdens zware buien regenwater kunnen opslaan in de bodem (berging), zodat het water niet direct hoeft te worden afgevoerd. Dit kan in de toekomst leiden tot een heel andere aanpak om wateroverlast te voorkomen. Grondwater is niet zichtbaar en dat maakt het lastig in te schatten hoe het reageert op wisselende weersomstandigheden. Dit maakt het voor mij een nog grotere uitdaging!
Mijn Passie

Het is geweldig om te werken in een wereld waarin de combinatie van bijvoorbeeld agrarisch gebied en het beheer van water op de meest effectieve manier met elkaar samenvalt. En dat de interesse hiervoor eigenlijk gewekt is in mijn jeugd, maakt het extra bijzonder. Om het goed te doen, heb je veel kennis en ervaring nodig. Je benadert het probleem vanuit verschillende kanten. Het moet aansluiten op het gebruik van de ruimte eromheen, maar het moet ook technisch uitvoerbaar zijn. Juist die afwisseling van al die verschillende invalshoeken, vind ik hartstikke leuk.

Het leukste vind ik....
… dat water een van de sterkste krachten op aarde is. Het fascineert mij enorm! Hoe kun je dit beheren en ervoor zorgen dat wij veilig op het land kunnen blijven wonen en werken? Kennis hierover op een begrijpelijke en enthousiaste manier overbrengen aan anderen, zorgt ervoor dat ik nóg meer voldoening uit mijn werk haal!

Tips en handige links
Eijkelkamp
Nationaal Watertraineeship
Wageningen Universiteit
Van Hall Larenstein

Werken via het Nationaal WatertraineeshipWerken bij Eijkelkamp
Zie verschillende impressies op het YouTube-kanaal van Eijkelkamp