Home / Waterprofessionals / Leon Valkenburg

Leon Valkenburg

Ingenieur bij Witteveen+Bos


Mijn opleiding
Voordat ik bij Ingenieursbureau Witteveen+Bos aan het werk kwam heb ik Civiele Techniek gestudeerd aan de TU Delft met als specialisatie Stedelijk waterbeheer.

Mijn werk
Ik werk nu 5 jaar bij ingenieursbureau Witteveen+Bos op de afdeling gebiedsontwikkeling. Ik werk aan het ontwerp en de realisatie van verschillende nieuwe woningbouwprojecten in Zuid-Holland en aan masterplannen voor grote steden in het buitenland. Mijn specialisatie is Civiele Techniek en Water, ook ben ik vaak bezig met vragen over hoe steden zich aan de klimaatverandering kunnen aanpassen.

Eén van mijn projecten is Rijswijk-Zuid, een nieuwe woonwijk van 4.000 woningen die wordt gebouwd in een voormalig kassengebied. Hier zorg ik als projectsecretaris dat de gemeente Rijswijk en het hoogheemraadschap van Delfland afspraken maken en vastleggen over het water in de nieuwe wijk. Dit varieert van het ontwerp van de riolering, het combineren van natuur en water en het bevorderen van waterbeleving bij de toekomstige bewoners. Daarnaast werk ik in Rijswijk-Zuid samen met stedenbouwkundigen om te zorgen dat de afspraken in het ontwerp en uiteindelijk ook tijdens de uitvoering worden gemaakt, zoals we hebben afgesproken.

Daarnaast werk ik aan een masterplan voor Jakarta. Zoals je misschien weet, wordt Jakarta vrijwel elk jaar getroffen door ernstige overstromingen. Samen met een team van Nederlandse en Indonesische experts werken we aan de bescherming van de stad tegen overstromingen: we combineren de dijken en gemalen met de aanleg van wegen en nieuwe stukken stad in zee.


Mijn Passie
In mijn werk vind ik het boeiend om mensen met verschillende achtergronden en belangen met elkaar te verbinden. Ik kan me, denk ik, goed verplaatsen in beide partijen, waardoor ik als tussenpersoon ervoor kan zorgen dat er concrete doelen bereikt worden. Daarnaast vind ik dat op het gebied van water nieuwe wijken de waarde van water beter kunnen benutten. Water is niet alleen praktisch, bij veel regen kan een sloot het overtollige water bergen, maar je kunt er ook vissen, schaatsen enzovoort.


Het leukste vind ik....
… dat je het ontwerp wat je op papier hebt gezet later in het echt weer terugziet.

Tips en handige links
Witteveen+Bos

Werken bij Witteveen+Bos