Home / Waterprofessionals / Karin Lekkerkerker

Karin Lekkerkerker

Consultant zuiveringstechnologie bij Dunea

Mijn opleiding
Op de middelbare school wist ik al dat ik later iets in de techniek wilde doen en besloot verder te studeren aan de opleiding Civiele Techniek op de TU Delft in de richting van ‘Weg en Waterbouw’. Hier had ik nog nooit van gehoord maar de grootte van de constructies en het samenspel van de krachten spraken mij erg aan. 

Na mijn studie ben ik op gesprek gegaan bij Dunea, waar ik stage gelopen heb, om een baan te bemachtigen die ik kon combineren met de promotie die ik wilde doen. Nu werk ik drie van de vier dagen in Scheveningen aan mijn onderzoek en ben ik de vijfde dag op de TU. Ik heb nooit spijt gehad van deze combinatie.

Mijn werk
Ik onderzoek of de drinkwaterzuivering kan worden verbeterd. Wetenschappelijk gezien een voor de hand liggende vraag. Ik ga bekijken hoe resten van bestrijdings- en geneesmiddelen beter kunnen worden verwijderd met een technologie waarbij je UV-licht en waterstofperoxide toepast. Dat ligt bij een drinkwaterbedrijf erg gevoelig. De burger zou zich kunnen afvragen of die zuivering nu niet goed genoeg is. Het gaat om erg lage concentraties die we vroeger niet eens konden meten. Het is ook meer het idee: als er ooit, onverhoopt, een lozing is, wil je deze middelen wel uit het water kunnen halen. Het Nederlandse drinkwater is van zeer hoge kwaliteit. Het staat onder permanente controle, die veel strenger is dan het toezicht op flessenwater.

Voor mijn onderzoek heb ik een eigen aparte proefopstelling. Daar kan ik veel dingen uittesten. Dat levert overigens vaak weer nieuwe vragen op, waardoor de proefopstelling blijft groeien. Ik hoop dat over een tijdje de zuivering kan worden uitgebreid met mijn installatie.


Tips en handige links
www.dunea.nl
www.vewin.nl
www.drinkwater.tudelft.nl
www.citg.tudelft.nl

Mijn Passie
Ik heb een grote passie voor drinkwater. Het is de eerste levensbehoefte van de mens en wereldwijd is er grote behoefte aan betrouwbaar drinkwater. Daarnaast sport ik veel en weet ik hoe belangrijk schoon water is. Daar komt vanalles bij kijken, niet alleen wis- en natuurkunde zoals bij waterbouw en vervoer maar ook veel scheikunde en biologie.

Het leukste vind ik...
...de combinatie van oeroude duinzuivering met de moderne techniek in mijn proefinstallatie. Tegenwoordig wordt het duinwater aangevuld met voorgezuiverd rivierwater. Vanaf de Maas wordt dit verpompt naar de Scheveningse duinen waar het in duinplassen terecht komt. Grote pompen ‘trekken’ het water vervolgens vijftig meter door de duinen. De combinatie van deze twee technieken is echt fantastisch!

Werken bij Dunea