Home / Waterprofessionals / Charlotte van Erp

Charlotte van Erp Taalman Kip

Innovatietechnoloog bij Waterschap Hollandse Delta

Mijn opleiding
Na mijn vwo-eindexamen ben ik een jaar als au-pair naar Zweden gegaan. Ik wilde dat jaar gebruiken om na te denken welke studie ik wilde gaan doen. Uit een tijdschrift knipte ik artikelen die ik interessant vond. Toen ik die naast elkaar legde, kwamen al snel de onderwerpen milieu, water en duurzaamheid naar boven. Mijn tante had gestudeerd aan de Wageningen Universiteit en zei dat dat wel wat voor mij was. Op school had ik weinig over deze kleine universiteit gehoord dus ik was erg nieuwsgierig. Vanuit Zweden mailde ik met een student die Milieukunde aan deze universiteit deed. Vooral het maatschappelijke brede aspect in combinatie met technologie binnen deze studie leek mij geweldig. Ik besloot deze bachelor-studie te gaan doen en als Master koos ik later voor Environmental Sciences, met afstudeerrichting Environmental Technology.

Mijn werk
Nu ben ik innovatietechnoloog bij het Programma Zuiveren van waterschap Hollandse Delta. Dit betekent dat mijn blik vooral naar buiten gericht is. Wat gebeurt er allemaal aan ontwikkelingen om ons heen en wat betekent dat voor het zuiveren van afvalwater? Zo ben ik bijvoorbeeld nu met andere waterschappen aan het bedenken hoe we zoveel mogelijk waardevolle stoffen uit het afvalwater kunnen halen en daar ook nog energie uit kunnen winnen! Veel werk doe ik achter de computer, maar ik bespreek ook veel samen met anderen. Ook ben ik vaak op pad voor de ´grondstoffenfabriek´, een landelijk initiatief waarin alle waterschappen meedoen. Hierin behandelen we afvalwater niet als afval, maar als grondstof! Niet alleen bedenken we met welke technologie we dat het best kunnen doen, maar we moeten ook in overleg met potentiële afnemers om te horen welke stoffen zij willen hebben. Ook praat ik veel met adviesbureaus en mensen van universiteiten en hogescholen. Hierdoor zorgen we ervoor dat de schaarse grondstoffen in de wereld goed (her)gebruikt worden. Ik vind het erg belangrijk om met mijn werk een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzame(re) wereld. Gelukkig is er veel aandacht voor deze grondstoffen ontwikkeling , want ik heb dit idee mogen presenteren op een TEDx-bijeenkomst. Zelfs Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima waren aanwezig bij mijn presentatie en in heel de wereld keken tienduizenden mensen via het internet live mee!

De grondstoffenfabriek is niet het enige leuke project waar ik aan werk; ik werk aan nog veel meer projecten! Zo werk ik mee aan een groot onderzoeksproject waar we proberen een manier te verzinnen om stikstof handig uit het afvalwater te halen. Hiervoor zetten we een speciale bacterie (Anammox) aan het werk. We krijgen daarmee schoner water en het kost nog minder energie ook. Hiermee kunnen we wellicht in de toekomst een Energiefabriek realiseren! Dit project doen we samen met Paques, TU Delft, Radboud Universiteit en STOWA. Hierin doe ik ook ervaring met projectmanagement op, ook erg leuk! Ook ben ik lid van het’ Innovatieplatform’ van ons waterschap. Met elkaar bedenken we slimme dingen om de taken van het waterschap nog beter uit te voeren.


Mijn Passie
Weinig mensen weten wat er gebeurt met je afvalwater. Ik vind dit een hele boeiende wereld en vertel er graag over. Wat ik me laatste tijd ben gaan realiseren is dat afvalwater eigenlijk niet meer gezien moet worden als afval. Het is juist een waardevolle bron van energie, schaarse grondstoffen en zoet water. Dat ik deze ontwikkeling vanuit het waterschap mede vorm mag geven vind ik hartstikke leuk!


Het leukste vind ik....
…dat ik persoonlijk mijn bijdrage kan leveren aan de grondstoffenfabriek. Hoe mooi is het wanneer we geen vuil water meer lozen, maar al het afvalwater via behandelingen een nuttige functie kunnen geven? Hiermee staan we aan de vooravond van een belangrijke ontwikkeling met wereldwijde gevolgen.

Tips en handige links
Waterschap Hollandse Delta
YouTube-kanaal WS Hollandse Delta
Grondstoffenfabriek
Energiefabriek
Stowa
TEDx
TEDx presentatie
www.waterschappen.nl

Werken bij Waterschap Hollandse Delta
Lees meer over werken bij het waterschap Hollandse Delta op hun website.