Iris van Erp

Trainee bij afdeling Waterkeringen & Wegen bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Mijn opleiding
Gefascineerd door mooie wolkenluchten en extreem weer, begon ik met de BSc opleiding Bodem, Water, Atmosfeer aan Wageningen University om opgeleid te worden tot meteoroloog. Het weer bestuderen bleek echter wel een hele technische tak van sport te zijn, waardoor water steeds meer mijn interesse ging wekken. Uiteindelijk heb ik dan ook gekozen voor de MSc opleiding Hydrologie en Waterkwaliteit. Na mijn studie te hebben afgerond was ik nog steeds niet uitgeleerd, daarom wilde ik graag een traineeship doen om mijzelf verder te ontwikkelen. Na een selectieprocedure bij het Nationaal Watertraineeship kon ik aan de slag als trainee bij het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Mijn werk
Vier dagen per week werk ik als projectleider bij het waterschap en één dag in de week volg ik met mijn medetrainees een intensief trainingsprogramma en werken we samen aan uitdagende projecten bij deelnemende werkgevers van het traineeship. Hierdoor leer ik niet alleen de taken van een waterschap kennen, maar ook de werkzaamheden bij andere organisaties in de watersector.

Één van de projecten waar ik aan werk bij het waterschap is gemaal Monnickendam. Er komt een nieuw boezemgemaal in ons beheergebied dat wateroverlast moet voorkomen. Ook zorgt dit gemaal dat er juist water in de polder komt in drogere periodes. Als projectleider zorg ik voor afstemming met de omgeving en heb ik contact met een extern ingenieursbureau die het voorlopig ontwerp voor ons uitvoert. Er zijn op dit moment maar twee van dit soort gemalen in ons gebied, dus het is heel bijzonder dat er een nieuwe bijkomt. Ik ben erg trots dat ik daar een bijdrage aan mag leveren!

Een ander project is de dijkversterking bij Oost- en West-Graftdijk dat we samen met de provincie uitvoeren. De dijk is door het waterschap afgekeurd op hoogte en de provincie is verantwoordelijk voor het vervangen van de oeverbeschoeiing langs het kanaal van deze dijk. Ik ben als projectleider vooral betrokken bij de voorbereidingen van de dijkversterking, zoals het uitzetten van de nodige onderzoeken en het schrijven van een projectplan.
Mijn Passie
Veilig wonen onder zeeniveau is minder logisch dan je denkt! Ik ben trots dat mijn werkzaamheden bij het waterschap een bijdrage kunnen leveren aan deze veiligheid. Als projectleider sta ik centraal tussen alle betrokken partijen en ik vind het leuk om zoveel met communicatie bezig te zijn. Daarnaast ben ik gek op water in vaste vorm; ik ben namelijk een fanatiek kunstschaatsster.

Ik vind het echt geweldig wanneer ik hoor dat de waterschappen tijdens een vorstperiode hun gemalen uitzetten, zodat schaatsliefhebbers daarna heerlijk kunnen glijden over de Hollandse wateren!

Het leukste vind ik....
…. de combinatie van werken en leren tegelijk!

Tips en handige links
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Nationaal Watertraineeship
www.waterschappen.nl

Werken bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Lees meer over werken bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op hun website.