Erik Driessen

Innovatiemanager bij Vitens

Mijn opleiding
Na de HAVO heb ik gekozen voor de opleiding Chemische Technologie. Dit was eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt op het HLO (Hoger Laboratorium Onderwijs) tussen de richtingen Biologie en Chemie. Het was een vrij pittige maar wel super toffe studie. Het leuke eraan was de breedte van de vakken en onderwerpen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je nat geworden waardevolle boeken kan drogen door te ‘vriesdrogen’, waardoor het papier nog goed in tact blijft. En bij praktijkles leer je waarom je hoofdpijn krijgt van goedkope wijn en hoe het spuitgieten van kunststof en een destillatiekolom werkt.

Het allermooiste van de studie waren de stages. Hier heb ik de passie voor het watervak ontwikkeld. Uiteindelijk ben ik als R&D-medewerker (Medewerker Onderzoek en Ontwikkeling)‘blijven hangen’ bij Filtrix, een startende technologie onderneming die met membranen en actief kool, hele slimme drinkwater zuiveringstechnologie ontwikkelde. Misschien ken je de filterpen wel waarmee je water uit een sloot kunt drinken.

Mijn werk
Na een paar jaar Filtrix heb ik de overstap gemaakt naar het adviesbureau Royal Haskoning. Op de afdeling Water & Industrie adviseerde ik als watertechnoloog bedrijven uit de levensmiddelenindustrie. Ik hielp bijvoorbeeld brouwerijen en melkfabrikanten hoe water kan worden gezuiverd, hergebruikt of hoe er gewoon slim en efficiënt mee om kan worden gegaan. Ook heb ik meegewerkt aan de ontwikkeling van een waterzuiveringsnetwerk in de hoofdstad van het Afrikaanse Mali, Bamako. Wat ik erg leuk vond aan het adviseren was het contact met opdrachtgevers. Hoe krijg je nou op tafel waar de klant écht mee zit? Het mensenwerk, de kritiek, maar ook de waardering. Dit maakt voor mij een baan nog interessanter.

Na drie jaar veel over water in de volle breedte te hebben geleerd, ben ik overgestapt naar een klein watertechnologie-bedrijf dat nog niet zolang bestaat, Voltea. Deze onderneming heeft een razend innovatieve ontzoutingstechnologie ontwikkeld die op een milieuvriendelijkere manier zout water drinkbaar kan maken dan gebruikelijk. Bij Voltea was ik verantwoordelijk voor Business Development. Dit hield in dat ik antwoord op vragen moest vinden zoals: wie heeft behoefte aan deze technologie, wat zijn waardevolle toepassingen en natuurlijk ook: hoe kunnen we het meest geld verdienen met deze innovatie? Het leuke was dat ik inmiddels voldoende technische (water)kennis had ontwikkeld om zowel met technische als zakelijke mensen te spreken over kansen om samen te werken.

Momenteel werk ik bij Vitens als innovatiemanager. Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Wij zuiveren en leveren water aan 5,4 miljoen klanten van Utrecht tot Vlieland. Omdat waterzuivering en distributie steeds voor nieuwe uitdagingen komt te staan, moeten we continu zoeken naar slimme oplossingen. Dit kan gaan om nieuwe zuiveringstechnieken, maar ook om op een slimmere manier met onze afvalstromen om te gaan. Vaak is het eigenlijk geen afval, maar een grondstof waarmee je geld kunt verdienen! Het is dus maar net hoe je het bekijkt. Als innovatiemanager ben ik de ‘spin-in-het-web’ tussen onze onderzoekers/technologen, externe onderzoekspartijen, technologieontwikkelaars en veel andere mensen uit de internationale watersector. Bij alle keuzes en richtingen vraag ik mij steeds af: levert dit een bijdrage aan betrouwbaarder, duurzamer en betaalbaar drinkwater?Mijn Passie
Waar ik ook werk, ik ben altijd in water in de breedste zin van het woord geïnteresseerd. Ik vind het prachtig om de hele waterketen te bekijken. Het idee dat het druppeltje dat in je gootsteen verdwijnt ooit weer terugkomt uit de kraan vind ik fascinerend! Maar het is ook prachtig dat het vak zo’n belangrijke rol in de maatschappij heeft. We dragen écht iets bij aan het behoud van een waardevol product. Niet alleen in Nederland maar in de rest van de wereld. Als je je beseft dat water wereldwijd een oorzaak van conflicten wordt, dan realiseer je je pas echt dat je in een van de meest belangrijke werkvelden actief bent.

Het leukste vind ik....
…. dat ik een ontzettend toffe en spannende baan heb! Het draait veel om het verbinden van mensen en ideeën. Soms moet ik ook lastige beslissingen nemen en in mijn hoofd moet ik altijd de technoloog in mij met de business-man laten stoeien om tot een goed besluit te komen…

Vraagje
Draai in Google Earth de wereldbol maar eens naar de ‘achterkant’…..waarom heet het eigenlijk “Aarde”? ;)

Tips en handige links
Vitens
Voltea
Royal Haskoning
Norit Filtrix
Filterpen
Google Earth


Werken bij VitensNog meer weten over werken bij Vitens? Kijk ook eens op hun website!